Resmi dil: Türkçe
Zaman dilimi: UTC +3
Para birimi: Türk Lirası (TL)
Şehir, Kasım ayından Nisan ayına kadar kar altında kalan sıra dağlar iel çevrilidir. Merkezden birkaç kilometre uzaklıkta yer alan Palandöken kayak merkezine mutlaka uğramalısınız.
Erzurum'a yapılan bir ziyaretten sonra satın alabileceğiniz en geleneksel hatıra, genellikle kara kehribarla yapılan mücevherattır. Bu özel taş, sadece Oltu ve Erzurum bölgesinde çıkarılır.
Erzurum'un en geleneksel yemeği olarak kabul edilen cağ kebabının farklı versiyonları da vardır. Yatay şekilde hazırlanmış barbekü ve şiş ile servis edilir. Salata, ayran ve ekmek ayrı olarak servis edilir.
Erzurum'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler
Erzurum'un, çevresi dağlarla çevrilidir. Erzurum yüksek bir yaylanın güney batı bölümünde yer alır. Şehir merkezi Palandöken dağlarının Batı ve Güney kısım eteğinde kuruludur. Nüfus bakımından Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük üçüncü ilidir. Denizden yüksekliği yaklaşık 1900 m olan Erzurum, tarihin ilk dönemlerinden beri yerleşim yeridir. Şehir, tarihi eserleri ve kış sporları tesisleriyle de tanınır. Yüzölçümü bakımından Türkiye'nin en büyük dördüncü ili olan Erzurum'da, temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olup şehir son yıllarda kış turizmiyle de öne çıkmaktadır. Soğuk iklimi sebebiyle sanayisi gelişmemiştir. Şehrin çok eski dönemlere uzanan kökleri, tarihi binaları ve büyüleyici sokakları ile sizi kesinlikle heycanlandıracaktır. Tüm dünyada, kuzu kebabıyla ünlü olduğu için, gurmeler için de mükemmel bir seçimdir.
Erzurum, aynı adı taşıyan Türk vilayetinin merkezidir. Şehrin bilinen ilk adı, Doğu Roma İmparatoru II. Theodosius’un (408-450) ismiyle ilişkili olan Theodosiopolis’ti. Ermenistan Krallığı döneminde ise Karin olarak adlandırılmıştır. M.Ö. 4. Yüzyılda şehir, Romalıların egemenliği altında idi ve daha sonraları 10. yüzyılda Bizans İmparatorluğu'na dahil olmuştur. Orta çağlarda Selçukluların egemenliği altına girerken, 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası haline gelmiştir. 1916 yılında Erzurum muharebesinde, Osmanlı İmparatorluğu ordusu Ruslar tarafından yok edilmiştir. Erzurum'un Türkiye'ye aidiyeti 1918 tarihli anlaşmayla gerçekleşmiştir.
Erzurum’un karmaşık tarihi, şehrin görünümünü de ciddi bir şekilde etkilemiştir. Roma, Bizans veya Osmanlı etkilerinden ayrı olarak, Ermeni unsurlarını kolaylıkla fark edebilirsiniz. Erzurum'da türbe, medrese ve cami gibi birçok tarihi anıt bulunmaktadır. Şehrin tarihi kısmı için etkileyici bir manzaraya sahip olan ve 5. yüzyıldan günümüze ulaşan kaleyi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Özellikle tüm dünyada bilinen en öenmli eser, 13. yüzyıla ait bitki motifleri ile süslenmiş Çifte Minareli Camii’dir. Görülmesi gereken diğer önemli yerler ise, 12. yüzyıldan kalma bir cami olan Ulu Cami, bir türbe olan Üç Kümbetler ve Osmanlı el yazmalarının sergilendiği ve müze olarak kullanılan Yakutiye medresesidir.
Şehir gezdikten sonra nelerin tadına bakmak gerekir? Erzurum, yöresel atıştırmalıkların sunulduğu ve geleneksel kebap (özellikle Cağ kebabı ) gibi et yemeklerinin olduğu zengin bir mutfağa sahiptir. Bir başka bölgesel yemek ise çiğ köftedir. Bulgur, çeşitli baharatlar ve çiğ kıyma ile hazırlanmaktadır. Tatlı bir şeyler denek isterseniz, Kadayıf dolmasının (tel kadayıfın içine ceviz ya da fıstık konulur, dolma şeklinde sarılır ve son olarak kızgın yağda kızartılıp şerbetlenerek servis edilir) tadına mutlaka bakmalısınız. Nerede kaliteli ve lezzetli yemekler yenir? Erzurum Evleri, Kadayıfçı Muammer Usta ve Gel-Gor Cag Kebabi restoranlarını öneririz.
Diyarbakır Erzurum