Resmi dil: Türkçe
Zaman dilimi: UTC +3
Para birimi: Türk Lirası (TL)
Ülkenin taze kayısı üretiminin neredeyse yarısı ve kurutulmuş olanların yaklaşık % 95'i Malatya'dan gelmektedir. Bölgenin sahip olduğu eşsiz iklim sayesinde yerel meyveler en lezzetli şekilde üretilmektedir.
Malatya, Avrasya Bozkırı'nın geniş çimenlerine ve kayalık arazilerine sahiptir. Şehrin meyve bahçelerinin olağanüstü manzarasını ve hoş kokusunu tadını bir yamaca tırmanak çıkarabilirsiniz.
Malatya'dan, Türkiye'nin bu bölgesindeki en yüksek doruk noktalarından biri olan Nemrut Dağı'na doğru ufak bir gezi yapabilirsiniz. Birçok yerel seyahat acentesi, bu bölgeye (genellikle iki günlük) rehberli turlar organize etmektedir.
Malatya Şehrinde Görülmeye Değer Yerler
Malatya, Türkiye'nin güneydoğusundaki Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir şehirdir. Bu bölgede yerleşik hayata geçen ilk insanlar, birkaç bin yıl önce bu bölgeye yerleşmişlerdir. Şehir bugünkü konumuna, 19. yüzyılın başından itibaren şehirin gelişmesiyle ulaşmıştır.
Malatya şehrinin ekonomisi tarım ve gıda üretimine dayanmaktadır. Malatya, ülkenin en büyük kayısı yetiştirme merkezidir. Bu meyveleri (taze veya kurutulmuş) şehrin her köşede bulmanız mümkündür. İnönü Caddesi'nin kuzeyinde bulunan ve Fuzuli Caddesi ile kesiştiği noktada yer alan büyük pazarı ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Her türlü ürünü bulabileceğiniz bu pazarı mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Oymacılığın Malatya'daki alışveriş kültüründe önemli bir yeri vardır. Halılar, kilimler, bakırdan mutfak aletleri, tahta kaşıklar, tahta yayıklar ve tahta çıkrıklar otantik el sanatlarının örneklerindendir. Şehir merkezindeki Kapalı Çarşı ve Bakırcılar Pazarı bütün bu Malatya'ya özgü el sanatlarının satıldığı görülmesi gereken önemli noktalardır.
Malatya Kalesi, şehir merkezinden 11 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Yapımına M.S. 79 yılında başlanmış olmasına rağmen Bizans İmparatoru Justianus döneminde bitirilmiştir. Zamanla harap olan kale, Danişmentler döneminde ise bir onarım geçirmiştir. Anadolu‘ya neden medeniyetler beşiği dendiğinin en güzel örneği ise Arslantepe Höyüğü’dür. Malatya’nın 7 kilometre kuzeydoğusunda, Fırat Irmağının yani Karakaya Baraj Gölünün batı kıyısında bulunue ve Türkiye’nin en büyük höyüklerden biridir. MÖ. 5000 yıllarından M.S. 11.yüzyıla kadar yerleşim yeri olarak kullanılan höyük, bir dönem de Roma köyü olarak kullanılmıştir ve daha sonra Bizans Nekropolü, yani mezarlığı olarak kullanılmıştır.
Yiyecek ve yemek alışkanlığı, yerel kültürde önemli bir rol oynamaktadır. En tipik yemeklerden biri köftedir. Birçok farklı şekilde ve türde hazırlanabilmektedir. Tahminen 70'den fazla köfte çeşidini Malatya’da bulabilirsiniz. Kağıt kebabı, Malatya'nın bir başka popüler ve geleneksel yemeğidir. Kuzu eti ve sebzelerden hazırlanan yemek, yağlanmış bir kağıt ambalaja sarılarak (kağıt yemeden önce çıkarılmalıdır) pişirilmektedir. Dolma ve sarma türü yemekler de Malatya’da çok sevilmektedir. Ebegümeci, üzüm, lahana ve pancar yaprakları veya kabak çiçekleri ile pişirilmektedir.
Turistler genellikle Malatya'yı, daha büyük ve bilinen turistik noktalara ulaşmak için bir bağlantı noktası olarak kullanmaktadır. Şehrin tadına varmak için birkaç gün geçirmeye değer. Henüz çok kalabalık olmayan şehrin, rahat ve sıcak atmosferi rahatça keşfedebilirsiniz.
Dalaman Malatya