Bu güzergâhta Trabzon'dan - Gaziantep'e direkt uçuş mevcut değil.
Aktarmalı en kısa uçuş yaklaşık 3sa 15dk.
Resmi dil: Türkçe
Zaman dilimi: UTC +3
Para birimi: Türk Lirası (TL)
Yapılan araştırmalar sonucunda, Gaziantep'te 100 ile 180 arasında farklı baklava üreticisi bulumaktadır. Bu firmalar günlük olarak tonlarca baklava üretip dünyanın dört bir köşesine satmaktadır. Bu üreticilerden Güllüoğlu, Zeki İnal, Koçak Baklava ve İmam Çağdaş'ı baklava almak için size öneriyoruz.
Doğada dinlenmeyi tercih ediyorsanız, tarihi kalıntılarında yer aldığı Rumkale'ye gitmelisiniz. Kaleye ulaşmak için Fırat Nehrini tekneyle geçmeniz gerekmektedir. Kale, Fırat Nehri ve Merzimen Çayı’nın tam birleşimindeki dik kayalıkların üstünde inşa edilmiştir. Roma ve Ortaçağ’dan kalma kalıntılar yer almaktadır. Gene aynı teknelerle Halfeti’ye ulaşarak Fırat Nehri suları altında kalmış olan köyü de ziyaret edebilirsiniz.
Yesemek M.Ö. II. binin dördüncü çeyreği ile M.Ö. 8. yüzyıl arasında, yakın doğunun en büyük taş ocağı ve heykel işleme atölyesiydi. İslahiye ilçesinin 22 km. güneydoğusunda bulunan Yesemek Köyünün Karatepe sırtlarında yer almaktadır. 2012 yılı itibari ile UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine eklenmiştir. Mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Gaziantep'te Görülmesi Gereken Yerler
Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan Gaziantep, en iyi ve lezzetli baklava üretimi ile dünya çapında ünlüdür. Gaziantep sadece mutfağı ile değil, aynı zamanda binlerce yıl öncesine dayanan tarihi ile de ülkemizin eşsiz şehirlerinden birisi. Bu yüzden eğer Gaziantep’e gidecek olursanız kesinlikle görmeden dönmemeniz gereken oldukça fazla yer var. Gaziantep, Türkiye'nin hala yaşanılan en eski kenti olup, Dünya'nın da hala yaşanılan en eski kentlerinden biridir. Tarihini daha iyi öğrenmek isterseniz, Arkeoloji Müzesi (Arkeoloji Müzesi) ve Zeugma Mozaik Müzesi (Dünyanın en büyük mozaik müzesi)'ne uğrayabilirsiniz.
En çok ilgi gören turistik noktalar ise, Gaziantep'teki Ömeriye Camii (muhtemelen 7. yüzyılda inşa edilmiş) camii, Gaziantep Kalesi, Hanlar, Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi ve Medusa Arkeolojik Cam Eserler Müzesi’dir. Kale'nin güneyinde, Bakırcılar Çarşısı ve Zincirli Bedesten yer almaktadır. Birbiri ile bağlantılı olan bu iki tarihi bölgede gezerken, çalışan hayranlıkla ustaları izleyebilirsiniz. Ayrıca, bakır kaplar, geleneksel kutnu kumaşlar, yemeni deri ayakkabılar, aromatik baharatlar ve fıstık (hem kavrulmuş hem de taze) gibi ürünleri satın alabilirsiniz.
Gaziantep en çekici yerel tatların başkenti olarak kabul edilmektedir. Genellikle müşterilerin önünde hazırlanan kuzu, pirinç ve kurutulmuş kırmızı biber ile pişirilen Beyran yemeğinin tadına mutlaka bakmalısınız. Bir diğer yerel lezzet olan Katmer’i (koyun peyniri, antepfıstığı, şeker ile yapılır ve yanında süt ile servis edilir) denemenizi tavsiye ederiz. Gezmekten yorulunca ufak bir mola vermek istiyorsanız Tahmis Kahvesi’ne gitmelisiniz. Tam 500 yılık bir kahvehane ve Türkiye’deki en leziz kahvelerin sunulduğu yerlerden birisi. Biraz soluklanmak için uygun en ideal nokta. Gidecek olursanız yabani fıstıktan yapılan sütlü menengiç kahvesini tatmadan geri dönmeyin. Gaziantep, UNESCO tarafından 33 ülkeden 47 şehrin içinde yer aldığı “Dünya Yaratıcı Şehirler Ağı”na gastronomi kategorisinde dahil edilmiştir. Antep halkının şehirlerini kahramanca savunmalarından dolayı Türkiye Büyük Millet Meclisi 8 Şubat 1921’de bir kanun çıkararak Antep’e Gazilik unvanı verdi. Böylece Antep adı, “Gazi Antep” olarak değiştirilmiş oldu.
Trabzon Gaziantep