Resmi dil: Türkçe
Zaman dilimi: UTC +3
Para birimi: Türk Lirası (TL)
İstanbul'da şehir içi ulaşım işlemleri özel şirketlere ve kamuya ait otobüs ve metrobüs ağları, raylı sistemler, teleferik ağları ve deniz araçlarıyla gerçekleştirilmektedir. Toplam 137 km uzunluğundaki 5 metro, 4 tramvay ve 2 finiküler hattıyla İstanbul’un önemli ana arterleri boyunca uzanan raylı sistemlerle seyahat etmek mümkün. Atatürk Hava Limanı, Bayrampaşa Otogarı, Taksim, tarihi yarımada raylı sistemlerle ulaşılabilecek önemli bölgeler.
İstanbul gece hayatı, turistik destinasyonların, zengin kültürel aktivitelerin yanı sıra şehrin meraklılarına sunduğu bir başka özelliği. Yedi tepe üzerine kurulu bu eşsiz kent, Avrupa ve Asya’yı kucaklayıp gece hayatı açısından Türkiye’nin en aktif şehri olma avantajını taşıyor.
Adalar, Prens Adaları, İstanbul Adaları ya da Kızıl Adalar, İstanbul'un Anadolu Yakası'nın güney kıyılarının açıklarında, Marmara Denizi'nin kuzeydoğu kesiminde yer alan ve kısaca Adalar olarak anılan takımadadır. Büyüklü küçüklü 9 ada ve kıyıya yakın iki kayalıktan oluşur. Aynı zamanda İstanbul ilinin bir ilçesini oluşturan Adaların beşinde (Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada ve Sedefadası) yerleşim vardır.
Avrupa’nın en büyük şehri olan İstanbul, tarihte ki Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu gibi birçok güçlü devletin de başkenti olmuştur. Ülkenin en kalabalık, ekonomik, tarihi ve sosyo-kültürel açıdan en önemli şehridir. Karadeniz ile Marmara Denizi'ni bağlayan ve Asya ile Avrupa'yı ayıran İstanbul Boğazı'na ev sahipliği yapması nedeniyle, İstanbul'un jeopolitk olarak çok önemlidir.İstanbul'da Atatürk ve Sabiha Gökçen Havaalanı olmak üzere 2 adet havaalanı yer almaktadır. 3. Havalimanı inşaatı devam etmekte olup 2017 yılından itibaren hizmete girecektir. İstanbul’da metro, tramvay, otobüsler, Marmaray ve teleferik seferleriyle her yere ulaşmak mümkündür.
İstanbul’da yapılması gerekenlerin başında Kapalı Çarşı da alışveriş yapmaktır. Üsküdar'dan kalkan vapurlar ile de her gün Boğaz turu yapabilirsiniz. İstanbul’un en kalabalık caddesi olan İstiklal Caddesi'nde bir tur atmak ve dükkanları gezmek de olmazsa olmazlardandır.
Topkapı Sarayı'nı ve diğer sarayları gezebilir, Sualtı Akvaryumu ile vahşi balık türlerini, Arkeoloji Müzesi ile Bizans döneminden kalma tarihi eserleri ve Adalarda yapılacak Bisiklet Turu ile birçok güzelliği keşfedebilirsiniz.
Haliç'te boğaz manzarasıyla balık tutmak ve Beyoğlu Yeşilçam Sinemasında eski Türk filmlerini izlemek mümkündür.
İstanbul’un yerli ve yabancı en çok turist çeken noktası Sultanahmet Meydanı'dır. Meydanda bulunan dikilitaş ve yürüme mesafesinde bulunan Sultanahmet Camisi, Yerebatan Sarnıcı ve Ayasofya Camisi mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.
Osmanlı İmparatorluğu hanedan üyelerinin ikamet ettiği Topkapı Sarayı, birçok Osmanlı eserlerinin ve Kutsal Emanetlerin bulunduğu en önemli tarihi müzelerden birisidir. Topkapı Sarayını gezmek tüm gününüzü alabilir. Gün batımını Kız Kulesi’ne karşı izleyebilirsiniz.
Eyüp Sultan'da bulunan Galata Kulesi, Hezârfen Ahmed Çelebi’nin ilk uçuş yaptığı tarihi kuledir. Galata Mevlevihane’si de Osmanlı dönemlerinden kalma tarihi önemi olan mimari bir yapıdır.
İstanbul’un en meşhur yerleri olan Eminönü'nde balık ekmek yemek, Çengelköy'de deniz kıyısında çay içmek ve Galata Muhallebisi yemek vazgeçilmezler arasındadır.
Süleymaniye'de meşhur kuru fasulye, Pier Loti'de boğaz manzaralı kahve içmek ve ardından günü Beyoğlu Çikolatası ile bitirebilirsiniz.
Tophane'de nargile içmek, Vefa'da boza içmek ve Ortaköy'de kumpir yemek de İstanbul da ki çeşitli tatlardandır.
Lüfer, boğazın en meşhur balığı ise lüferdir. Günümüzde eskisi gibi bol lüfer bulunmasa da her türlü balık çeşidini yiyebileceğiniz lokantalar vardır.
Sarıyer Böreği, İstanbul’un en meşhur böreğidir. Sarıyer semtinde kıymalı, fıstıklı ve kuş üzümlü hazırlanan bu börek artık Türkiye’ye mal olmuştur. Dilerseniz peynirli çeşidi de vardır. Ancak kıymalı böreği kuş üzümü ve fıstıklı olduğu için ünlü olmuştur.