Menüsü

Yeni Çipli Pasaport Özellikleri Neler? e-Pasaport Randevu İşlemleri

Yeni Çipli Pasaport Özellikleri Neler? e-Pasaport Randevu İşlemleri

Yeni çipli pasaport dönemi başladı

Avrupa Birliği (AB), vizesiz seyahat kriterlerinden biri olan olan AB uyumlu yeni çipli pasaportlara geçiş dönemi başladı. Türkiye ile AB arasında varılan mutabakata göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Schengen üyesi ülkelere vizesiz seyahat edebilmesi için şart koşulan bu yeni çipli pasaportlar ile birlikte yurt dışına çıkmanın çok daha kolay olması bekleniyor. 2017 Yılı Kasım ayı itibariyle dağıtılmaya başlanan yeni pasaportlar artık parmak izi bilgilerini de içerecek ve biyometrik hale dönüştürülecek. e-pasaport randevusu nasıl alınır? Yeni çipli pasaport başvurusu için gerekli evraklar neler? 2018 Yeni çipli pasaport çıkartma harç ücretleri ne kadar? Eski pasaportunu değiştirmek isteyenler ücret ödeyecek mi? Çipli yeni pasaportlar hakkında merak edilenlerin hepsi yazının devamında...
 

Yeni çipli pasaport özellikleri neler?

  • Pasaportlar polikarbon yapılı ve içeriğinde bulunan çipte parmak izi, biometrik fotoğraf ve kişiye ait tüm bilgiler isim, soyisim, cinsiyet, fotoğraf, doğum tarihi, doğum yeri ve imza dijital olarak yer alıyor.
  • Umuma ait bordo çipli pasaportlarda 57 vize sayfası bulunmakta. Hizmet Gri çipli pasaportlarda 25, Diplomatik çipli pasaportlarda 24 adet vize sayfası bulunmakta.
  • Çipli pasaportların hiçbir teknolojik yöntem ile kopyalanması mümkün değil. Veriler başka bir pasaporta yüklenerek fiziken aynı görünüm ve sayısal veri elde edilse dahi şifreleme teknolojileri sayesinde ilk sınır kapısı geçişinde bulunan yapılan veri taramasında sahtecilik ortaya çıkmakta.
  • Ancak vatandaşlar pasaportlara bakınca bir değişiklik görmeyecek. Sadece arka kapakta yer alacak çip, kapağın kalın durmasına neden olacak.

Yeni Çipli Pasaport başvuru ve e-Pasaport randevu alma işlemleri

1 Kasım 2016 itibariyle çipli pasaport başvurusu ve dağıtımı başladı. Pekala e-Pasaport randevusu nasıl alınır? Yeni çipli pasaport başvurusu için gerekli belgeler neler?

  1. Belgeleri hazırlamaNüfus cüzdanı, 2 adet biyometrik fotoğraf ve banka dekontu. Eğer 18 – 25 yaşları arasında bir üniversite öğrencisi iseniz ve harçsız pasaport almak istiyorsanız okulunuzdan öğrenci belgesi almanız da gerekiyor. Harçsız pasaport için ödemeniz gereken tek fiyat, defter bedeli olan 108,00 TL. Harçsız olmayan pasaportların fiyatları ise kaç yıllık pasaport talep edildiğine göre değişiklik göstermekte.
  2. Randevu alma: e-pasaport sitesi (epasaport.egm.gov.tr) internet sitesi üzerinden veya pasaport müracaat birimlerinden randevu alın. Bordo Pasaport başvurusu için İl Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Emniyet Müdürlüğü’nü seçebilirsiniz. Yeşil Pasaport başvurusu içinse sadece İl Emniyet Müdürlüğü’nü seçebilirsiniz. 
  3. Ödeme yapma: Umumi Pasaport (Bordo Pasaport) için anlaşmalı bir bankaya gidip pasaport harç ve defter (cüzdan) bedelini ödeyin ve iki nüsha dekont alın. Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport veya devlet memuru) için de bankaya gidip pasaport defter (cüzdan) bedelini ödeyin ve iki nüsha dekont alın. Anlaşmalı bankaların listesi yukarıdaki linkte mevcuttur.
  4. Randevuya gitme: Randevu gününde belgelerinizle beraber başvuru için seçtiğiniz emniyet müdürlüğüne gideceksiniz. Randevuda en az 10 dakika önce randevu yerinde olmanız gerekiyor. Pasaport alacak kişinin randevuya gitmesi zorunludur, yani sizin için başkası pasaport başvurusu yapamaz. Çünkü burada parmak izleriniz elektronik olarak kaydedilir. 

SIKÇA SORULAN SORULAR:

Mevcut pasaportlarını yeni çipli pasaportla değiştirmek isteyenler ücret ödeyecek mi?

- Evet, defter bedeli olan 108,00 TL ödeyecekler.

Bu pasaportlarda fiziki bir değişiklik olacak mı?

- Hayır, şu andaki pasaportların aynısı olacak. Önceki pasaportlardan farklı olduğunu göstermek için kapak ön veya arka sayfasına bir işaret eklenme ihtimali bulunuyor.

Mevcut pasaportun süresi örneğin 10 yıl ise yeni alanacak pasaportun kullanım süresine bu dahil edilecek mi?

- Eski pasaportun kullanım süresi yeni pasaporta eklenecek. Geçerli süre harcı ödendiğinden bunun için harç talep edilmeyecek.

Eski pasaportları bu pasaportlarla değiştirmek şart mı? Eski pasaportların son kullanım tarihi ne?

- Hayır şart değil. Ancak pasaportun süresi yeni cilt kapaklı pasaportların basımından sonraki bir tarihte sona eriyorsa, alınacak yeni pasaport ‘AB’ye tam uyumlu’ olacak.

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında vize muafiyeti anlaşması tamamlanması halinde;

Yeni çipli pasaportlarla AB üyesi olup Schengen üyesi olmayan Birleşik Krallık (İngiltere) ve İrlanda Cumhuriyeti’ne vizesiz seyahat mümkün mü?

- Hayır. İrlanda ve Birleşik Krallık için vize almak şart. Bu ülkelerden vizeleri bulunanların eski pasaportları yeni pasaportlara iliştirilecek.

Peki AB üyesi olmayıp, Schengen bölgesi ülkeleri arasında yer alan İsviçre, Norveç ve İzlanda’ya vizesiz seyahat yapılacak mı?

- Evet, bu ülkelerin yanı sıra, şehir devletler durumundaki Liechtenstein, Andorra ve San Marino’ya da otomatikman vizesiz seyahat mümkün olacak.

AB üyesi olup, Schengen’e dahil olmayan Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan için vize almaya devam edilecek mi?

- Yeni uygulamayla birlikte Türk vatandaşları bu üç ülkeye de vizesiz seyahat edebilecekler.

 

2018 yeni çipli pasaport harç ücretleri ne kadar?

Türkiye Pasaport Harç ve Defter Bedelleri
  Harç Bedeli Defter Bedeli Toplam
6 AY 137,40 TL 108,00 TL 245,40 TL
1 YIL 200,80 TL 108,00 TL 308,80 TL
2 YIL 327,80 TL 108,00 TL 435,80 TL
3 YIL 465,50 TL 108,00 TL 573,50 TL
4 - 10 YIL 656,10 TL 108,00 TL 764,00 TL

01.06.2010 tarihinden itibaren umuma mahsus, hususi ya da hizmet e-Pasaportu almak isteyen başvuru sahipleri; Pasaport defter bedellerini "pasaport defter bedeli" adı altında, Harç bedelleri ise "e-Pasaport harç bedeli" adı altında, Maliye Bakanlığı'na bağlı il/ilçenin defterdarlık/mal müdürlüklerine, veznelerine veya Maliye Bakanlığı ile sözleşmesi bulunan aşağıdaki bankalara yatırabilir.

 Akbank   Aktifbank   Albaraka Türk Katılım Bankası 
 Alternatif Bank   Anadolubank   Arap Türk Bankası 
 Citibank   Denizbank   BurganBank
 FibaBanka  Finansbank   Garanti Bankası 
 HSBC Bank   ING Bank   Kuveyt Türk Katılım Bankası 
 Odeabank   Şekerbank   T.C. Ziraat Bankası 
  ICBC Turkey Bank A.Ş.  TurkishBank   Turkland Bank 
 Türk Ekonomi Bankası (TEB)   Türkiye Finans Katılım Bankası   Türkiye Halk Bankası 
 Türkiye İş Bankası   Türkiye Vakıflar Bankası   Yapı ve Kredi Bankası 
 Ziraat Katılım Bankası     

Alınacak dekontlarda mutlaka TC Kimlik numaranız, adınız ve soyadınız bulunmalıdır. Dekontlar daha sonradan değiştirilemediği için harç miktarınızı pasaport sürenize uygun olarak yatırmanız önem arz etmektedir. Yatırılacak harç ve defter bedelleri dekontlarına "tahsil edilmiştir" kaşesinin basılması, 1.nüshasının vatandaşa verilmesi ve dekontta, tahsilatı yapan memurun ıslak imzasının bulunması gerekmektedir.

Bu bölümdeki öneriler kullanıcı yararına ve sadece bilgilendirme amaçlıdır, eSky.com.tr herhangi bir yükümlülük teşkil etmez.

Bu makale aradığınız bilgilere yer veriyor mu? Evet | Hayır
Benim düşünceme göre bu yazı:
Fikirlerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz.